ثبت شاخص

مجمع عمومی فوق العاده

مجمع عمومی فوق العاده

مجمع عمومی فوق العاده

در شرکت ها، نهاد اصلی که وظیفه تصمیم گیری را بر عهده دارد، مجامع عمومی هستند. این مجامع در شرکت های سهامی طبق ماده ۷۲ لایحه اصلاحی قانون تجارت، متشکل از جمعیت سهامداران هستند و دستور کار آنها با توجه به نوع مجمع تعیین می شود.

بر اساس ماده ۷۳ لایحه اصلاحی، مجامع عمومی به سه دسته تقسیم می شوند که مجمع عمومی فوق العاده در شرکت یکی از آنهاست.

در این ادامه به بررسی دقیق صلاحیت و تصمیمات مجمع عمومی فوق العاده، شرایط برگزاری و نحوه دعوت برای این مجمع خواهیم پرداخت.

فهرست مطالب

مجمع عمومی فوق العاده چیست؟

مجمع عمومی فوق العاده برای بررسی و تصمیم گیری در مورد موضوعات حیاتی شرکت مانند تغییرات هیئت مدیره، کاهش و افزایش سرمایه، منحل شدن شرکت و… برگزار می شود. در واقع این نوع مجمع در زمان های مهم و مورد نیاز به تصمیم گیری برگزار می شود که این امر ممکن است بیش از یک بار در طول سال مالی رخ دهد.

بنابراین برگزاری مجمع عمومی فوق العاده دارای الگوی زمانی مشخصی نیست و به صورت دوره ای و مقرر نمی باشد، درحالیکه مجمع عمومی عادی به صورت سالانه و مجمع عمومی مؤسس در زمان تأسیس شرکت برگزار می شود.

وظایف مجمع عمومی فوق العاده

حدود اختیارات مجمع عمومی فوق العاده در قانون مشخص شده و این مجمع نمی تواند خارج از حدود تعیین شده، تصمیم به تغییر بگیرد. اختیارات مجمع عمومی فوق العاده در چارچوب قوانین مربوطه به طور کلی شامل موارد زیر می شود.

کاهش سرمایه: کاهش سرمایه شرکت ممکن است به دلیل زیان های انباشته شرکت (مطابق با ماده ۶۵ لایحه) یا به علت عدم پرداخت کامل ارزش اسمی سهام (بر اساس ماده ۳۳ لایحه) صورت گیرد.

افزایش سرمایه: افزایش سرمایه شرکت باید مطابق با مواد ۵۵ و ۵۶ لایحه انجام شود.

موافقت با صدور سهام ممتاز: بر طبق تبصره ۲ ماده ۲۴، مجمع می تواند صدور سهام با حقوق ویژه را تصویب نماید.

تغییرات در حقوق سهام ممتاز: این تغییرات باید مطابق با مفاد ذکر شده در زیر ماده ۴۲ لایحه باشند.

تبدیل نوع سهام: تغییر سهام از نوع بانام به بی نام و برعکس که در ماده ۴۳ و مواد بعدی لایحه توضیح داده شده است.

انتشار اوراق قرضه: این اقدام بر اساس مواد ۵۵ و ۵۶ لایحه قانونی تجارت انجام می شود.

تبدیل اوراق قرضه به سهام: مجمع می تواند تبدیل اوراق قرضه به سهام را بر اساس بند ۹ ماده ۶۰ و مواد ۷۱، ۶۹، ۶۵ و ۶۱ لایحه تصویب کند.

تایید تغییرات سرمایه: هرگونه تغییر در سرمایه باید طبق ماده ۸۳ لایحه تصویب گردد.

تصویب تغییرات در اساسنامه: ماده ۸۳ لایحه به مجمع اجازه می دهد تا تغییر اساسنامه شرکت را تایید کند.

تصویب انحلال شرکت: اقدام به انحلال شرکت می تواند بر اساس ماده ۸۳ لایحه قانونی یا در صورت وقوع زیان های مالی (مطابق با ماده ۱۴۱ لایحه) انجام شود.

تبدیل شرکت سهامی خاص به عام: مجمع عمومی فوق العاده شرکت سهامی خاص می تواند تبدیل شرکت به شرکت سهامی عام را طبق مواد ۲۷۸ و ۲۸۷ تصویب نماید.

لازم به ذکر است که ثبت تغییرات شرکت منوط به تهیه و ارائه صورتجلسه ای است که به طور دقیق تغییرات را منعکس کند و به مرجع ثبت شرکتها ارائه شود. این تغییرات تنها در صورتی قابل اجرا هستند که توسط مجمع عمومی فوق العاده یا هیئت مدیره تصویب شده باشند.

شرایط برگزاری مجمع عمومی فوق العاده

از شرایط برگزاری مجمع فوق العاده این است که اکثریت سهامداران با حق رای حضور یابند. درصورتیکه در دور اول دعوت، تعداد لازم برای رسمیت یافتن مجمع حاضر نشوند، دور دومی برای اطلاع رسانی برگزار خواهد شد که زمان تشکیل مجمع عمومی فوق العاده پیش از آن به اطلاع سهامداران خواهد رسید.

در دور دوم، اگر حداقل یک سوم از دارندگان سهام یا سرمایه شرکت شرکت کنند، مجمع می تواند رسما تشکیل شود.

نحوه دعوت مجمع عمومی فوق العاده

به سهامداران برای برگزاری نشست های عمومی باید از طریق انتشار اعلان در روزنامه های کثیرالانتشار مربوط به شرکت صورت پذیرد.

برای برگزاری مجمع عمومی فوق العاده شرکت سهامی عام و سهامی خاص، طبق ماده ۹۸، فاصله زمانی بین انتشار دعوتنامه برای دو نشست عمومی و برگزاری آنها نباید کمتر از ۱۰ و بیشتر از ۴۰ روز باشد. همچنین مطابق ماده ۹۹، پیش از برگزاری هر نشست، هر سهامداری که خواهان حضور در نشست عمومی است، باید با مراجعه به شرکت و ارائه سهمنامه خود، برگه ورود به نشست را دریافت دارد.

مطابق با ماده ۱۰۰، در اعلان دعوت سهامداران برای برگزاری نشست عمومی، باید دستور کار، تاریخ، مکان و ساعت دقیق نشست به همراه آدرس کامل ذکر شود.

حد نصاب تشکیل مجمع عمومی فوق العاده

طبق ماده ۸۴ برای برگزاری مجمع عمومی فوق العاده در شرکت ها، حضور بیشتر از نیمی از سهامداران دارای حق رای الزامی است. به عنوان مثال اگر تعداد کل سهام ۱۰۰ واحد باشد، حضور صاحبان دستکم ۵۱ سهم ضروری است.

اگر در دور اول دعوت این اکثریت حاصل نشود در دعوت مجدد، حد نصاب تشکیل جلسه دوم مجمع عمومی فوق العاده حضور بیش از یک سوم سهامداران دارای حق رای کفایت می کند. به عبارت دیگر اگر کل سهام همچنان ۱۰۰ واحد باشد، حضور صاحبان حداقل ۳۴ سهم لازم است.

لازم به ذکر است که مجمع عمومی فوق العاده تنها دو بار قابل دعوت است و اگر در دعوت دوم اکثریت مورد نظر حاصل نشود، سهامداران برای بار سوم دعوت نخواهند شد؛ بلکه باید مجددا با همان نصاب مورد نیاز برای جلسه اول دعوت شوند.

نحوه رای گیری در مجمع عمومی فوق العاده

بر اساس ماده ۸۵ لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت برای تصمیم گیری در جلسات مجامع، حق رای در مجمع عمومی فوق العاده تعیین کننده تصویب یا رد تصمیمات است. برای اتخاذ تصمیمات، نیاز به رای دو سوم شرکت کنندگان وجود دارد. علاوه بر این برای تصمیم گیری درباره ۲ موضوع زیر، تمامی آرا باید موافق باشند:

  • تغییر تابعیت شرکت
  • افزایش سرمایه از طریق افزایش مبلغ اسمی سهام (زیرا در این صورت برای سهامداران تعهدآور خواهد بود)

مجمع عمومی فوق العاده چند روز طول میکشد؟

در رابطه با شرکت های غیربورسی، بعد از برگزاری مجمع عمومی فوق العاده و تصمیم به هر نوع تغییر در شرکت تا یک ماه بعد از تاریخ برگزاری این مجمع فرصت دارید تا تغییرات مربوطه را در سامانه ثبت شرکت ها ثبت کنید.

در رابطه با شرکت های فعال در بورس، نماد مربوط به سهام دو روز کاری پیش از آغاز مجمع عمومی عادی و فوق العاده متوقف خواهد شد و پس از پایان مجمع عمومی عادی و فوق العاده، نماد سهام ظرف مدت پنج روز کاری بازگشایی می شود.

تفاوت مجمع عمومی عادی و فوق العاده

مجمع عمومی عادی به طور منظم و بر اساس برنامه ای مشخص و معمولا سالانه، برای بررسی عملکرد شرکت و تصویب صورت های مالی تشکیل می شود.

در مقابل، مجمع عمومی فوق العاده برای رسیدگی به مسائل فوری و بحرانی که نیاز به توجه فوری دارند و ممکن است خارج از دوره های معمول برگزاری مجمع عمومی عادی باشد، برگزار می شود.

جمع بندی

در این مطلب به طور کامل به معرفی مجمع عمومی فوق العاده و وظایف و اختیارات این مجمع پرداختیم و سعی بر آن شد تا تمامی موارد مرتبط با این مجمع مورد بررسی قرار گیرند.

چنان چه اگر سوالی یا ابهامی در زمینه برگزاری مجمع عمومی فوق العاده دارید می توانید از طریق چت واتساپ سایت با کارشناسان ما در ارتبط باشید. همچنین در صورت اقدام به ثبت تغییرات شرکت خود می توانید از طریق شماره ۲۸۴۲۱۸۸۰-۰۲۱ با کارشناسان ما در ارتباط باشید.

 

سوالات متداول در مورد مجمع عمومی فوق العاده

مجمع عمومی فوق العاده برای بررسی و رای گیری در خصوص موضوعات فوری و حیاتی شرکت، نظیر تغییرات در اساسنامه، انحلال شرکت یا تعدیل حجم سرمایه، برگزار می شود.

به طور کلی تصمیم گیری در مورد تغییرات اساسنامه، تغییرات سرمایه، انحلال، تمدید مدت شرکت و یا تقلیل آن، تغییر نام شرکت، اختیار در ایجاد سهام ممتاز، تغییر موضوع شرکت، تغییر در تعداد مدیران و مدت خدمت آنها، تغییر تعداد بازرسان، اعطای مجوز صدور اوراق قرضه توسط مجمع عمومی فوق العاده انجام می شود.

برای قانونی بودن و به رسمیت شناختن تشکیل مجمع عمومی فوق العاده نیاز است که صاحبان بیش از نصف سهام در جلسه حضور داشته باشند.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره رایگان
پیمایش به بالا
Call Now Button