افزایش سرمایه شرکت یکی از راه های تامین منابع مالی جدید برای گسترش فعالیت های شرکت است.
در واقع هنگام ثبت شرکت، مبلغ مشخصی به عنوان میزان سرمایه اولیه در اساسنامه ثبت می شود که با توجه به گستردگی حوزه کسب و کار مبلغ آن متفاوت می باشد.
اما چگونه می توان سرمایه شرکت را افزایش داد؟ آیا هر شرکتی قابلیت افزایش سرمایه دارد؟ چه روش هایی برای افزایش سرمایه یک شرکت وجود دارد؟ در ادامه این مقاله به همه این سوالات پاسخ خواهیم داد.
افزایش سرمایه شرکت به چه معناست؟
افزایش سرمایه شرکت به عبارت ساده به معنای افزودن به عدد سرمایه ثبت شده در اساسنامه شرکت است.
برای مثال اگر یک شرکت با سرمایه صد میلیون تومان ثبت شده باشد و بخواهد سرمایه خود را به دویست میلیون تومان افزایش دهد، باید روند تغییرات سرمایه را دنبال کرده و این تغییر را به ثبت برساند.
بسیاری از شرکت ها تمام اموال و دارایی هایی که از زمان تاسیس شرکت در آن وجود داشته را سرمایه می دانند.
اما به طور دقیق تر منظور از سرمایه، قیمت اسمی سهام شرکت است. در واقع در طول فعالیت یک شرکت ممکن است دارایی های آن افزایش پیدا کنند، اما تا زمانی که روند قانونی تغییر سرمایه دنبال نشود، میزان سرمایه همان عددی است که در زمان ثبت شرکت در اساسنامه درج شده باشد.
روش های افزایش سرمایه شرکت ها
بر اساس قانون تجارت، روش های مختلفی برای افزایش سرمایه شرکت ها وجود دارد. قوانین مربوط با افزایش یا کاهش سرمایه شرکت در بخش ۸ لایحه اصلاحی قانون تجارت ذکر شده که شرکت ها باید بر اساس آن عمل کنند.
به طور کلی برای افزایش سرمایه در شرکت های سهامی خاص می توان سهام جدید صادر کرد یا مبلغ اسمی سهام موجود را افزایش داد.
برای افزایش سرمایه شرکت ۴ روش مختلف وجود دارد که شرکت ها می توانند از یک روش یا ترکیبی از روش ها، میزان سرمایه خود را افزایش دهند. این روش ها شامل موارد زیر هستند.
افزایش سرمایه از طریق سود انباشه
شرکت ها هر سال در پایان دوره مالی با برگزاری جلسه مجمع عمومی، میزان هزینه ها و درآمدها را محاسبه می کنند تا مقدار سود سالیانه به دست آید.
سود شرکت می تواند به طور کامل بین سهامداران تقسیم شود یا اینکه مقداری از آن بر اساس قانون تجارت، نزد شرکت باقی بماند. این مقدار سود با عنوان «سود انباشته در صورت های مالی شرکت» شناخته می شود.
افزایش سرمایه شرکت در این روش بدون نیاز به ورود نقدینگی جدید است. با این روش سهام جدیدی به سهامداران خواهد رسید که به آن سهام جایزه می گویند.
افزایش سرمایه از طریق آورده نقدی سهامداران یا حق تقدم
این روش افزایش سرمایه برای آن دسته از شرکت هایی مناسب است که سود انباشته قابل ملاحظه ای ندارند.
در این روش، شرکت اوراقی را با نام اوراق حق تقدم در اختیار سهامداران قرار می دهد که باید در مدت زمان دو ماهه، ثبت نام و پذیره نویسی کنند.
سهامداران می توانند با پرداخت مبلغی اسمی به شرکت، اوراق حق تقدم را به سهام عادی تبدیل کرده یا آنها را به سهامداران دیگر بفروشند.
افزایش سرمایه از طریق تجدید ارزیابی دارایی های شرکت
دارایی های ثابت شرکت، از جمله ماشین آلات مختلف، تجهیزات، زمین و… با گذشت زمان ارزش بالاتری پیدا می کند. اما این افزایش ارزش در عملیات حسابداری سالیانه ثبت نمی شود.
در زمان افزایش سرمایه شرکت، می توان با انجام عملیات حسابداری، افزایش ارزش دارایی ها را در ترازنامه و صورت های مالی لحاظ کرد.
در این روش بدون آن که نیاز به ورود سرمایه جدیدی باشد یا تغییری در دارایی سهامداران اتفاق بیفتد، تعداد سهام نسبت به کاهش قیمت سهام، بیشتر می شود.
افزایش سرمایه از طریق صرف سهام
در این روش برخلاف حق تقدم، سهامداران سهام های عرضه شده در دوره های پذیره نویسی را با قیمت بالاتری خریداری می کنند.
به عنوان مثال اگر سهامداران برای حق تقدم نیاز به پرداخت ۱۰۰۰ تومان داشتند، در این روش ۱۵۰۰ تومان پرداخت می کنند.
با این کار، شرکت میزان اضافه ارزش به دست آورده را یا در حساب اندوخته مربوط به خود ذخیره و یا در قالب سهام جدید به سهامداران واگذار می کند.
شرایط افزایش سرمایه شرکت
برای افزایش سرمایه یک شرکت باید بر اساس قانون ۸۳ لایحه قانونی اصلاح پیش رفت. در این قانون ذکر شده که هر نوع تغییر در اساسنامه شرکت، باید به توافق اعضای مجمع عمومی فوق العاده برسد.
از طرف دیگر باید در نظر داشت که در زمان افزایش سرمایه، سهامداران قدیمی تر، حق تقدم دارند و اگر شرکت برای تامین مالی نیاز به خرید سهام داشته باشد، ابتدا باید به سراغ این سهامداران برود. سهامداران قدیمی امکان فروش سهام به سهامداران جدید را نیز خواهند داشت.
برای اینکه روند قانونی افزایش سرمایه به درستی دنبال شود، لازم است سرمایه سابق شرکت به طور کامل تادیه شود؛ وگرنه امکان افزایش سرمایه وجود نخواهد داشت.
ثبت افزایش سرمایه شرکت
برای ثبت افزایش میزان سرمایه در شرکت ها می توانید به صورت شخصی روند قانونی و مراحل اداری این کار را دنبال کنید.
البته پیش از شروع بهتر است اطلاعات و دانش خود را بالا ببرید و با اطلاع از قوانین، قدم بردارید. زیرا در غیر این صورت زمان و هزینه خودتان را هدر می دهید.
اما راهکار ساده تر و سریع تر برای ثبت تغییرات شرکت، همراهی یک موسسه ثبتی است. با وجود کارشناسان باتجربه ما در موسسه ثبتی ثبت شاخص، می توانید مراحل افزایش میزان سرمایه شرکت را بدون نگرانی به ما بسپارید.
کارشناسان ما با داشتن دانش و تجربه کافی، هدررفت زمان و هزینه های شما را به حداقل خواهند رساند.
مراحل افزایش سرمایه شرکت ها
- ارائه پیشنهاد افزایش سرمایه توسط هیئت مدیره و جمعی از سهامداران
- ارائه طرح تایید شده به حسابرس برای بررسی ایرادات و مشکلات (در صورت نبود حسابرس، طرح باید در مجمع عمومی فوق العاده به تایید سهامداران و بازرسین برسد.)
- تنظیم صورتجلسه افزایش سرمایه شرکت
- بارگذاری مدارک مورد نیاز در سامانه ثبت شرکت ها و ارسال مدارک به صورت پستی به اداره ثبت شرکتها
- صدور آگهی تایید تغییر توسط اداره ثبت شرکتها
- انتشار آگهی تغییر سرمایه شرکت در روزنامه رسمی شرکت
- اطلاع به سهام داران از طریق سایت کدال (اگر شرکت بورسی باشد.)
مدارک لازم جهت افزایش سرمایه شرکت سهامی خاص
- صورتجلسه تغییر سرمایه با امضای سهامداران
- لیست تمام سهامداران به همراه میزان سهام پیشین و جدید هر یک از آنها
- ارائه یک نسخه از گزارش بازرس
- اساسنامه شرکت
- کپی از مدارک هویتی اعضای شرکت برای ثبت در سامانه ثبت شرکتها
مالیات افزایش سرمایه شرکت سهامی خاص
هر اندازه که میزان سرمایه شرکت افزوده شده باشد، باید به اندازه نیم در هزار آن مالیات پرداخت کرد.
به عنوان مثال اگر سرمایه شرکت را از یک میلیون تومان به ۱۰۰ میلیون تومان رسانده اید، مقدار نیم در هزار ۹۹ میلیون تومان به عنوان تمبر سرمایه باید پرداخت شود.
مالیات افزایش سرمایه شرکت سهامی خاص
هر اندازه که میزان سرمایه شرکت افزوده شده باشد، باید به اندازه نیم در هزار آن مالیات پرداخت کرد.
به عنوان مثال اگر سرمایه شرکت را از یک میلیون تومان به ۱۰۰ میلیون تومان رسانده اید، مقدار نیم در هزار ۹۹ میلیون تومان به عنوان تمبر سرمایه باید پرداخت شود.
مزایا و معایب افزایش سرمایه شرکت سهامی خاص
افزایش سرمایه همیشه خبر خوبی برای سهامداران نیست. زیرا اگر از روش سود انباشته، میزان سرمایه افزایش پیدا کند، چیزی به دارایی ها اضافه نمی شود و عملا تغییر خاصی در شرکت رخ نداده است.
از طرف دیگر باید دید چه دلایلی باعث شده که شرکت نیاز به تامین مالی از طریق افزایش سرمایه پیدا کند.
در صورتی که شرکت قصد اجرای طرح های جدید و سودده را داشته باشد، افزایش سرمایه می تواند مفید واقع شود.
افزایش سرمایه از طریق حق تقدم نیز برای سهامداران جذاب نیست؛ چرا که شرکت برای مدت ۴ ماه با عرضه حق تقدم ها درگیر است و رشد قیمت سهام، حداقل بعد از ۴ ماه امکان پذیر خواهد بود.
اما افزایش سرمایه از طریق ارزیابی مجدد دارایی ها برای سهامداران جذاب است، زیرا باعث می شود دارایی ها به شکل واقعی مشخص شود.
نمونه صورتجلسه افزایش سرمایه شرکت سهامی خاص
برای ثبت تغییر در میزان سرمایه شرکت، نیاز به تنظیم صورتجلسه است. یک نمونه از صورتجلسه های مربوط به افزایش میزان سرمایه در شرکت های سهامی خاص را در زیر می بینید
دلایل افزایش سرمایه شرکتها
مدیران شرکت ها به دلایل مختلفی تصمیم می گیرند که سرمایه شرکتشان را افزایش دهند. در ادامه این موارد عبارتند از:
- شرکت در مناقصه یا مزایده
- همکاری در پروژه جدید
- اخذ وام از بانک
- رتبه بندی شرکت
- و دلایل دیگر
بهترین روش افزایش سرمایه شرکت
بهترین روش افزایش میزان سرمایه شرکت را باید با توجه به شرایط و نوع آن شرکت پیشنهاد داد. هر چند به طور کلی روش هایی که در آنها سرمایه جدیدی وارد جریان سرمایه شرکت می شود، روش های بهتری هستند.
روش های افزایش سرمایه از طریق آورده نقدی و صرف سهام، می توانند در بهبود وضعیت شرکت ها موثرتر واقع شوند.
بهتر است برای انتخاب روش افزایش سرمایه، با افراد متخصص در این حوزه مشورت داشته باشید. متخصصان ما در موسسه ثبت شاخص با اطلاع از شرایط شرکتتان، بهتر می توانند شما را برای انجام این تغییر راهنمایی کنند.
سوالات افزایش سرمایه شرکت
بله، تمامی شرکت ها از امکان تغییر میزان سرمایه ثبت شده در اساسنامه برخوردار می باشند.
هزینه این تغییر با توجه به شرایط شرکت متفاوت است. برای اطلاع از هزینه ها با موسسه ثبت شاخص تماس بگیرید.
با توجه به روش افزایش سرمایه، فرآیند این تغییر بین یک تا چند ماه طول می کشد.
چهار روش افزایش سرمایه از طریق سود انباشته، آورده نقدی، تجدید دارایی ها و صرف سهام وجود دارد.